Het verhaal achter een warmtepomp


Als we spreken over duurzaam en zuinig jouw woning voorzien van warmte, leggen we onmiddellijk de link met een warmtepomp. Dit is de milieuvriendelijke vervanger van de klassieke CV-ketel, die bovendien ook zorgt voor een optimaal leefcomfort. We zullen je in deze blog volledig laten kennismaken met het hoe en wat van een warmtepomp. 

Wat is een warmtepomp? 

Het is een systeem waarbij je je woning kan koelen, verwarmen en warm water produceren. Een warmtepomp gaat namelijk efficiĆ«nt gebruik maken van de energie uit natuurlijke bronnen zoals lucht, zon, water en aardbodem. Vervolgens gaat ze deze energie omzetten in warmte en die zorgt voor een aangename temperatuur in de woning als ook van je sanitair water. Een warmtepomp kan ook koelen, hierbij spreken we van een airconditioning. Ideaal voor in de warme zomers. 

Werking van een warmtepomp

Zoals reeds vermeld zal een warmtepomp energie onttrekken uit de natuur en vervolgens deze gebruiken om te verwarmen of koelen. Dit mechanisme werkt op basis van compressietechniek. 

Koelvloeistof gaat de warmte onttrekken uit de natuur en transporteren. Doordat koelvloeistof op zeer lage temperatuur al een kookpunt bereikt, gaat ze ook snel verdampen. Dit zorgt ervoor dat warmtepompen ook bij koude buitentemperaturen bruikbare warmte kunnen opnemen. Vervolgens gaat door middel van compressietechniek de opgewekte dampen worden samengeperst tot er een hogere temperatuur  ontstaan dan de lucht of het water in de verwarmingsinstallatie van je woning. Tot slot gaat de damp in een condensor terecht die de warmte afgeeft aan je woning. 

Bij koelen verloopt dit proces andersom. Warmte wordt onttrokken uit de kamer, waardoor de temperatuur daalt en de warme lucht naar buiten wordt afgevoerd. 

Bij GM-Projects staan we je graag bij om meer advies te geven omtrent warmtepompen. Op deze manier willen we jullie een offerte op maat kunnen aanreiken. Aarzel dus niet om met ons contact op te nemen. 

Meest recente posts

Schrijf u hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Kunnen wij u helpen?

Wij beantwoorden graag al uw vragen. Wilt u meer informatie over onze producten?

Contacteer ons

Schrijf je hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Kunnen wij je helpen?

Wij beantwoorden graag al jouw vragen. Wil je meer informatie over onze producten?

Contacteer ons