Optimaal inzetten op hernieuwbare energie


Tegenwoordig zijn er heel wat verplichtingen waar je rekening mee moet houden bij het bouwen of renoveren van je woning of bedrijfsgebouw. Zeker op het vlak van duurzaamheid. Zo heeft de Belgische regering een aantal verstrenging en verplichtingen in het leven geroepen om meer in te zetten op groene energie. Zodoende moet je bij nieuwbouw rekening houden met een streng E-peil en verplicht hernieuwbare energiebronnen voorzien. 

Hernieuwbare energie? 

Hernieuwbare energie is in feite energie die je kan opwekken aan de hand van onuitputtelijke, natuurlijke bronnen. Bijvoorbeeld warmte uit de aardbodem, de zon, biomassa en wind. Deze vormen van energie dragen bij tot het verminderen van de uitstoot van fossiele brandstoffen, welke schadelijke stoffen uitstoten. Daardoor hebben deze hernieuwbare energieën een positief effect op het milieu. Vandaar komt de naam dan ook: groene -of duurzame energie. 

In je eigen woning groene energie voorzien?

Dit is perfect mogelijk en bovendien zeer goed voor onze ecologische voetafdruk. Ook realiseer je hierdoor een lagere energiefactuur, een echte win-win situatie. Maar welke manieren zijn er om in te zetten op hernieuwbare energie?

  • Warmtepomp

Dit is een perfect alternatief voor een CV-ketel die draait op gas of stookolie. Hierbij is het zo dat een warmtepomp 80% van zijn energie haalt uit natuurlijke bronnen zoals lucht. De opgewekte warmte wordt dan afgegeven aan je woning> Met deze warmte kan je je woning verwarmen, maar ook je sanitair of zwembad. Waarom een warmtepomp? Ondanks dat een warmtepomp een grote investering is, heeft dit een positief effect op lange termijn. Door je woning uit te rusten met zonnepanelen en vloerverwarming creëer je een duurzaam geheel. 

  • Zonnepanelen

De zon is alle dagen van de partij en zal ook nooit verdwijnen, wat maakt dat dit een onuitputtelijke bron van energie is. Zonne-energie is milieuvriendelijk omdat er geen fossiele brandstoffen bij worden gebruikt. zonnepanelen kan je gemakkelijk laten installeren op je dak, in de tuin of een vooraf gemaakte constructie. Zo kan je zelf groene energie opwekken! Hierdoor ben je niet alleen milieubewust bezig, maar bespaar je ook op je energiefactuur. Zoal voorheen bij warmtepomp beschreven kan je deze twee met elkaar combineren. Hierdoor ga je zelf de energie opwekken, via je zonnepanelen, die je warmtepomp nodig heeft. Waarom zonnepanelen? Je bent milieuvriendelijk bezig doordat je je eigen energie opwekt. Hierdoor zorg je ervoor dat je niet afhankelijk zal zijn van de hoge tarieven bij alle energieleveranciers. Door te investering in zonnepanelen zal je niet alleen besparen op energiefacturen, je woning zal ook toenemen in waarde. Onderzoek wijst uit dat de prijs van zonnepanelen zijn afgenomen de afgelopen jaren en de kwaliteit en het vermogen is toegenomen. 

  • Thuisbatterij 

Indien je niet in de mogelijkheid bent om je energie direct te verbruiken, is een thuisbatterij de beste combinatie met zonnepanelen. Hierdoor kun je het teveel aan energie opslaan en in de avond of 's nachts verbruiken. Denk bijvoorbeeld aan elektrische verbruikers in je huishouden of je elektrische/hybride auto. 

  • Ventilatie 

Omdat men tegenwoordig zo goed isoleert en we super luchtdicht bouwen, is het hebben van een goed ventilatie systeem zeer belangrijk. Mechanische af- en aanvoer in combinatie met warmte-terugwinning zorgt voor een energiezuinig systeem met een hoge graad van comfort. Mechanische afvoer en natuurlijke aanvoer via roosters zorgen voor een hoog comfort, echter verliezen we hierdoor veel warmte die je met je verwarmingssysteem moet bij verwarmen. 

  • Laadpaal

Tegenzoordig wordt er veel meer ingezet op elecktrische auto's. het opladen van deze auto's kan zeer eenvoudig aan je woning via een laadpaal. Door dit te combineren met zonnepanelen kan je redelijk goedkoop autorijden en ben je ook nog eens milieubewust bezig. 

Wil je meer weten over hernieuwbare energie,? Of wil je zelf aan de slag gaan in je woning of bedrijf? Aarzel dan niet om met ons, GM-Projects, contact op te nemen. Zo kunnen wij tot bij jullie komen en samen naar een offerte op maat toe werken. 

Meest recente posts

Schrijf u hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Kunnen wij u helpen?

Wij beantwoorden graag al uw vragen. Wilt u meer informatie over onze producten?

Contacteer ons

Schrijf je hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Kunnen wij je helpen?

Wij beantwoorden graag al jouw vragen. Wil je meer informatie over onze producten?

Contacteer ons