Is een airco ‘must have’?


Volgens ons wel! Niet alleen omdat de zomers in de Benelux warmer worden en dus je woning ook warmer zal zijn binnen. Dankzij een airco krijg je je woning dan lekker koel. Maar de zomer is niet het enige seizoen waar een airco goed van pas kan komen. In de winter is zijn nut even belangrijk, al weet niet iedereen dit. 

Ieder seizoen telt! 

In de zomer staat iedereen te springen voor een airco. Maar eigenlijk heeft een airco het hele jaar door een grote waarde. Dit komt doordat airco's zowel kunnen verwarmen als koelen. Een airco werkt namelijk op basis van compressie, waarbij de warmte wordt onttrokken uit de binnenruimte en dan wordt afgegeven aan de buitenlucht. Hierdoor gaat de lucht binnen veel koeler aanvoelen. Bij het verwarmen  van de binnenruimte gaat het een beetje anders. Zodoende wordt de warmte uit de buitenlucht onttrokken en aan de binnenruimte afgegeven. Dit kan zelfs bij vriestemperaturen, waardoor je je woning kan verwarmen in de winter. 

1 Airco 2 functies? Nee hoor, zelfs 3 functies! Zuiveren! 

Een airco kan dus niet alleen je woning gaan verwarmen of koelen. Het kan je woning ook gaan zuiveren. Dit komt omdat de airco's voorzien zijn van een ventilatiefunctie. Sommige modellen zijn voorzien van extra filters die zelfs actief geurtjes, pollen of stofdeeltjes gaan elimineren. Zo maken enkele airco's van Panasonic gebruik van de zogenaamde Nanoe technologie.

Waarom niet klassiek verwarmen met een ketel? 

Een CV-ketel is nog altijd de meest gekozen techniek om een woning te verwarmen. Is dit nog wel de beste manier? Wat met de stijgende olieprijzen? Wordt verwarmen niet duurder? Is dit nog. wel ecologisch verantwoord?                                                                Toch zijn er mensen die die zeggen dat verwarmen met een airco een grote stroomverbruik zal teweegbrengen, en dus ook hoge kosten. Niets is minder waar. Het is namelijk zo dat dit goedkoper uitkomt, omdat zowel koelen als verwarmen door middel van een energiezuinig proces gebeurt. Het is ook zo dat de COP-waarde bij een airco ver boven de 400% stijgt, terwijl dit bij een CV-ketel onder de 96% blijft. COP-waarde is een maatstaaf voor de verhouding tussen de stroom die een apparaat nodig heeft on energie uit de omgeving te onttrekken en de warmte die het systeem produceert. Hierbij is het dat je COP-waarde best zo hoog mogelijk is, omdat dit weergeeft dat je toestel minder energie nodig heeft om te kunnen verwarmen of koelen. 

Conclusie?

Een airco is dus een uitstekende keuze voor alle seizoenen. Al is het een zeer warme zomer, dankzij een airco kun je lekker koel zitten binnen. Maar dus ook bij een strenge winter kun je met je airco lekker opwarmen na een winterwandeling. Hierbij moet je geen angst hebben voor torenhoge energiefacturen. Tot slot kun je met een airco je woning voorzien van zuivere lucht. Ideaal dus tijdens het pollenseizoen.

Heeft dit artikel je warm gemaakt voor een offerte op maat? Aarzel dan niet om met ons contact op te nemen. want bij GM-Projects kan je terecht voor een eerlijke en ervaren mening omtrent het plaatsen van een airco. 

Meest recente posts

Schrijf u hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Kunnen wij u helpen?

Wij beantwoorden graag al uw vragen. Wilt u meer informatie over onze producten?

Contacteer ons

Schrijf je hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Kunnen wij je helpen?

Wij beantwoorden graag al jouw vragen. Wil je meer informatie over onze producten?

Contacteer ons